Strijp-S Gebouw Gerard | Torenallee 42-58 | 5617 BD Eindhoven | tel: (040) 29 32 423

Een kijkje achter
de schermen

Kennis is uit, vaardigheden zijn in
20 maart 2018

“Beroepen als verwarmingsmonteur zullen in de nabije toekomst minder vaak voorkomen, terwijl installateurs voor warmtepompsystemen, zonnepanelen en brandstofcellen veelgevraagd worden.” Dat is de verwachting van Roel Greutink, manager business development bij ROVC.

 
“Kennis is uit, vaardigheden zijn in”

“Duurzaamheid is al tijden een veelgehoorde kreet, maar in 2018 gaan opdrachtgevers er echt mee aan de slag”, zo voorspelt hij. Dat heeft verstrekkende gevolgen voor de benodigde kennis en vaardigheden van installateurs. “Kennis wordt minder interessant; deze is altijd binnen handbereik. Alles is op te zoeken. Vaardigheden worden des te belangrijker.”

 

Systeemintegratie

Greutink signaleert daarnaast nog een andere trend die om nieuwe vaardigheden vraagt in de installatiebranche. Dat is de integratie van verschillende systemen. “Denk aan een koppeling tussen verwarming, verlichting en beveiliging in een gebouwbeheersysteem.”

 

Service en onderhoud

Het maken en installeren van systemen blijft daarbij niet de kern van de zaak. Service en onderhoud worden minstens zo belangrijk. “Het is de taak van de monteur om te zorgen dat het totale systeem optimaal werkt en blijft werken.”

 

(bron: Gawalo.nl / februari 2018)