Strijp-S Gebouw Gerard | Torenallee 42-58 | 5617 BD Eindhoven | tel: (040) 29 32 423

Een kijkje achter
de schermen

Huis wordt nauwelijks verduurzaamd tijdens de Coronacrisis
21 augustus 2020

Woningen worden in 2020 massaal verbouwd, echter blijft het blijft het nemen van duurzame maatregelen achter. Dakkapellen en uitbouwen lopen hard, maar in extra isolatie wordt nauwelijks geld gestoken, zo blijkt uit een rondgang van Cobouw. “Particulieren hebben last van koudwatervrees.” Rijen voor de bouwmarkten, aannemers die bijna niet zijn aan te slepen. Een forse stijging (van 84 procent volgens cijfers van de Hypotheker) van de hypotheekaanvragen voor woningverbeteringen. Het is aan de orde van de dag. “Het is een complete hysterie”, laat Jasper Horst weten, die een eigen bedrijf heeft in renovatie, verbouw en onderhoud. “De eerste vraag die mensen stellen als ze me bellen is: heeft u nog tijd? Dat heb ik nog nooit meegemaakt.”

Vakantiegeld wordt letterlijk in het huis gestoken, constateert Vereniging voor Eigen Huis (VEH). ”Mensen zijn vaker thuis en zien dat de woning hier en daar een likje verf nodig heeft. Ook zorgt het thuiswerken voor investeringen in goede werkplekken en ventilatie.”
Maar worden er ook duurzame maatregelen genomen? Dat valt vies tegen, stelt Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). Hij heeft ook alle verhalen gelezen dat er extra hypotheken worden aangevraagd voor verbouwingen. ”Maar dat geld wordt haast niet in verduurzaming gestoken”, zegt hij teleurgesteld.

Zijn vereniging deed de afgelopen maanden onderzoek naar deze vraag. Uitkomst: er is sprake van een flinke vraaguitval  (zie kader). “Vooral in het begin van de crisis stortte de vraag volledig in”, constateert hij. “De reden was dat dit soort verduurzamingswerkzaamheden vooral achter de voordeur plaatsvindt. Maar ook twee maanden later, toen er nieuwe werkroutines waren ontwikkeld, bleef de klant weg. Toen hebben we gepleit voor extra subsidiemaatregelen om het huis te isoleren. Dat is gelukt, inmiddels wordt niet 20 maar 30 procent van de kosten vergoed.”

Lees verder op Coubouw.nl, augustus 2020 

‘Nog lang niet op niveau van voor de crisis’

Daardoor is de vraag langzaam weer wat aan het aantrekken, merkt NVDE. Maar verduurzaming zit zeker nog niet op het niveau van voor de coronacrisis, stelt hij. “Mensen hebben nog steeds last van koudwatervrees. Dit soort maatregelen is duur en particulieren weten dat er slechte tijden aankomen. Dat zorgt ervoor dat ze minder investeren.”

Cijfers van ASN Bank bevestigen dit beeld. De bank heeft geen opvallende stijging geconstateerd van de aanvraag van duurzame hypotheken. Bij Triodos bank is er wel sprake van een stijging van hypotheekverhogingen sinds de crisis, maar niet specifiek voor verduurzaming.

Voor de helft minder werk dan vorig jaar’
Vraaguitval

Sinds de coronacrisis in maart doet de Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) een onderzoek onder haar leden naar de effecten van de coronacrisis. In het onderzoek van juni verwacht twee derde van de bedrijven in de duurzame energiesector een omzetdaling 40 procent in het derde kwartaal. Bij kleinere bedrijven zijn de verwachtingen somberder dan bij grotere. Twee procent van de bedrijven ziet de omzet zelfs helemaal wegvallen.

Bij bedrijven die werken voor particulieren komt dit vooral doordat woningeigenaren investeringsbeslissingen uitstellen, is de verklaring. Dat heeft gevolgen, stelt NVDE. Een kwart van de bedrijven waarschuwt dat hun eigen bijdrage aan het halen van de klimaatdoelen in Nederland door corona (veel) minder zal zijn dan verwacht. Twee derde van de bedrijven verwacht dat de coronacrisis overall een (zeer groot) negatief effect zal hebben op het bereiken van de doelen van het Klimaatakkoord.

 

Uit een iets recenter onderzoek van Motivaction van juli komt naar voren dat investeringen in duurzame maatregelen wel weer licht aan het toenemen zijn. 59 procent van de eigenaren geeft aan evenveel duurzaamheidsplannen hebben als voor de coronacrisis. 5 procent geeft aan minder te gaan verduurzamen, 7 procent geeft aan dit meer te gaan doen.

Bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in duurzame verbouwingen merken dit in hun werkvoorraad. Zo heeft John Scheerman, eigenaar van Scheerman Isolatie, op dit moment voor de helft minder werk dan vorig jaar. “Mensen stellen nog steeds het bezoek aan huis uit. Dat komt allemaal door die coronarommel.”

Bouwbedrijf Bruinwood zag ook veel opdrachten gecanceld worden. “En als er wordt verbouwd, zijn het vaak geen duurzame maatregelen. Als ik ze vertel wat de prijs is van triple glas, haken particulieren zo weer af. Het is te duur”, weet eigenaar Daniel Kazemi.

 Veel investeringen in badkamers en dakkapellen

Volgens Van der Gaag komt de grote drukte bij klussers en bouwmarkten vooral doordat woningeigenaren investeren in een beter wooncomfort. “Ze nemen nieuwe badkamers, keukens, dakkapellen. Natuurlijk wordt er ook wel wat geïsoleerd en hier en daar zonnepanelen geplaatst, maar dat is niet de primaire drijfveer van eigenaren. De echt grote verduurzaming van woningen, waarbij je zo’n 10.000-15.000 euro moet neerleggen, blijft nog steeds uit.”

Toch zijn er ook positieve uitzonderingen. Nikos Kounoupiotis, eigenaar van Dynami Bouwservice, heeft het maar liefst twee tot drie keer zo druk als vorig jaar. En niet alleen doordat particulieren nieuwe dakkapellen plaatsen, of hun huis een extra likje verf geven. Ook omdat er veel vraag is naar duurzame maatregelen. “Door die subsidieregeling van de overheid wordt er veel geïsoleerd. Ook de markt voor zonnepanelen is booming business. Als ik wil kan ik ze elke dag plaatsen.”

 

Publicatie door Marije de Leeuw op 18 aug 2020, Cobouw.nl